Puidust lõikelaua ABC


Sageli, kui soovitakse soetada endale lõikelauda, esitatakse küsimus- kas valida puidust või plastikust lõikelaud. Meie ütleme, et õige on ikka puit, sest puit on soe ja sõbralik materjal, käega hea katsuda ning silmale ilus vaadata.
Kui olete otsustanud valida puidust lõikelaua, siis jätke kõrvale õhukesed vineerist, bambusest variandid, sest need muutuvad pesemisel peagi kasutuskõlbmatuks, bambuslõikelauale võib peagi ka praod sisse kuivada. Soovitame lehtpuust valmistatud lõikelaudasid nagu näiteks tamm, saar, pihlakas, kask ning miks mitte ka vaher.  Meie valmistame oma lõikelauad vaid tammest, kasutades selleks kvaliteetseid tamme liimpuitkilpe, mis pärinevad Baltikumist ja Ukrainast.

Kuidas aga puidust lõikelauda hooldada, et nende ilus välimus säiliks kaua? Selles on tihtilugu küsimus!
Hooletu või puuduliku info tõttu muutuvad puidust lõikelauad kiiresti ja suure tõenäosusega kergelt öeldes “koledaks” ja teeb meele kindlasti väga kurvaks.

Siinkohal tuleme Sulle appi ning toome välja mõned punktid/nõuanded, nn puidust lõikelaua ABC, mida Sa peaksid teadma puidust lõikelaua kohta:

  1. Et tagada lõikelaua kaitsekiht, soovitame nii tihti, kui võimalik seda õlitada. Õlitamine muudab puidu veekindlamaks, kiiremini kuivavaks, hügieenilisemaks ning kriimustustele-sisselõigetele vastupidavamaks. Õlitamise vajadus sõltub lõikelaua kasutamise intensiivsusest. Enne õlitamist puhasta lõikelaud. Õlitamiseks vala lõikelauale sobiv puiduõli ja nühi see puhta rätikuga/svammiga sisse. Lase paar tundi seista ja kuivata liigne õli pabersalvrätikuga ära ning naudi oma “uut” lõikelauda.
    NB! Mitte mingil juhul ei tohi õlitamiseks kasutada tavalist toiduõli, mis sõltumata kvaliteedist ja hinnast ajapikku ikkagi räästub ja omandab halva lõhna. Soovitame õlitamiseks kasutada nt külmpressitud linaseemneõli või mõnda muud looduslikku puiduõli, mis on sobilik lõikelaudade viimistlemiseks. Alternatiivina võib kasutada ka nt kookosõli.
  2. Pese lõikelauda võimalusel peale igat kasutuskorda ja mõlemalt poolt. Nii tagad selle, et lõikelaud saab ühtlaselt niiskust ning selline tegevus aitab vältida ka laua kaardu tõmbamist. Lõikelauda pese sooja vee ja nõudepesuvahendiga (soovitavalt ÖKO-märgistusega) ning loputa korralikult. Ära kasuta lõikelaua pesemisel traatharja/karedat pesukäsna, sest need on lõikelaua jaoks liiga abrasiivsed. Lõhuvad pealispinna ja teevad eelneva õlitamise kasutuks. Pese lõikelauda alati pesulapi või pehme käsnaga.
  3. Lõikelaua kasutamisel kasuta toiduainete lõikamiseks teravaid nuge. Nüri nuga nõuab jõulisemat kohtlemist ja seeläbi saab ka lõikelaud rohkem kannatada. Sellest tulenevalt võivad bakterid väikestesse vagudes pesitsema hakata ja liiguvad sealt toidu külge edasi.
  4. Mõni toit määrib lõikelauda rohkem kui teised. Kui nt granaatõunast või punapeedist on jäänud lõikelauale tugevad plekid, saad neist lahti, kui toimid nii: raputa lõikelauale meresoola ja hõõru see poole sidruni või muu tsitrulise kaasabil laiali ringjate liigutustega. Loputa veega ning vajadusel korda tegevust. Sidrunimahl desinfitseerib ja eemaldab ebameeldiva lõhna, sool omakorda aitab mustust maha hõõruda.
    Selleks, et Sinu puidust lõikelaua ilus välimus säiliks kauem kui paar kuud, võid enne õlitamist lõikelaua üle käia ka äädikaga ning alles siis asuda õlitama. Õlitamisel toimi nii nagu esimeses punktis kirjeldasime.
  5. Puit on väga kapriisne materjal, mis liigniiskuse või ka -kuivuse korral hakkab n-ö mängima. Puit võib minna kaardu, kõveraks või paisuda. Raskemal juhul ka võivad tekkida praod. Selle ennetamiseks proovi vältida liigniiskeid kui ka -kuivi kohti, ära jäta lõikelauda kraanikaussi ligunema ning kindlasti ära pane lõikelauda nõudepesumasinasse (uuuh, nii kõle koht), sest nõudepesumasina kuum vesi ja õhk võivad lõikelaua jäädavalt ära rikkuda, tema kaitsekihi eemaldada ning selle eluiga kindlasti poole võrra kui mitte rohkem lühendada.
  6. Selleks, et tagada lõikelaual oleva lasergraveeringu võimalikult pikk eluiga, kasuta toiduainete hakkimisel/lõikamisel lõikelaua teist poolt ehk ilma graveeringuta poolt. Kasuta n-ö ilusamat poolt vaid toidu serveerimisel. 🙂
  7. Peale esmast kasutuskorda võib, kuid ei pruugi lõikelauale tekkida n-ö kare pind koos puidupindudega. Need kaovad lõikelaua kasutamisel. Kuna tamm on väga tihe ja poorne materjal, võib see juhtuda ning see on täiesti loomulik. Lõikelauda kasutades antud probleem kaob. Kui need siiski jäävad koheselt Sind häirima, soovitame lõikelaua kergelt üle lihvida 220-lihvimispaberiga ning uuesti õlitada.

Need olid meiepoolsed soovitused Sinu puidust lõikelaua heaolu tagamiseks. Kui hoolitsed oma puidust lõikelaua eest vastavate nõuannete või ka juhiste järgi, on tagatud Sinu puidust lõikelaua kaunis välimus ning pikk iga. Meie rahul ja Sina rahul!

NB! Oleme esimesed Eestis, kes lihtsalt ei müü oma lõikelaudu, vaid paneme iga lõikelaua tellimusega kaasa ka hooldusjuhendi, et tagada Sinu lõikelaua ilus välimus ja eluiga pikemaks ajaks. Kui keegi väidab, et tegi seda enne meid, siis ta lihtsalt valetab 🙂